Technieken > Koperfolie
Landschap in koperfolie
Koperfolie-techniek is bij veel mensen beter bekend als "tiffany", omdat het vooral wordt toegepast bij het maken van de bekende tiffany-lampen.
Bij Studio Scope wordt het uitsluitend toegepast in panelen, meestal gecombineerd met glas in lood.
koperfolietechniek gecombineerd met glas in lood

Het werken met koperfolie biedt de mogelijkheid om met veel kleinere stukjes glas te werken dan bij glas in lood en daarmee ook veel fijnere lijnen te creëren. Bij de bekende lampen en ook andere werken biedt dit de mogelijkheid om ook 3-dimensionaal te werken. Maar ook is het een leuke variatie om deze smalle lijnen te gebruiken in een glas in lood paneel. Daarbij worden delen die met koperfolie zijn gemaakt, verwerkt in de loodstrips zodat het één geheel wordt.

Als alle stukjes glas met het koperfolie aan elkaar zijn gesoldeerd is de soldeertin zilverkleurig.
Net als bij glas in lood wordt dit na verloop van tijd vanzelf donkerder, maar het kan ook direct al zwart of bruin worden gemaakt met patina.

 

Het proces om met koperfolie te werken is arbeidsintensief en vergt veel precisie. Alle glasstukjes moeten op maat worden gesneden en aan de zijkanten worden geslepen, waarbij de stukjes met een tussenruimte van 1 mm exact op elkaar moeten aansluiten. De zijkantjes van alle glasstukjes worden beplakt met koperfolie, wat goed aangedrukt moet worden. Daarna worden de stukjes tegen elkaar gezet en met elkaar verbonden door de koperfolie te solderen.