Technieken > Glascasting
een stoffen babyschoentje in glas omgezet
Glascasting is het volledig smelten van glas in een holle vorm wat een afdruk is van een basismodel, om zodoende massieve glasobjecten te maken. Het model kan een origineel item zijn, of zelfgemaakt.
pate-de-verre schaaltje

Casting is geen unieke term voor glas, want het maken van objecten met een vloeistof in een mal, komt bijvoorbeeld ook voor bij brons en andere metalen. Voor casting met glas kan zowel worden gewerkt met heet, vloeibaar glas als uitgangspunt als met koud glas. In het eerste geval moet het in een glasblazerij worden uitgevoerd, de tweede methode kan in een glas- of keramiekoven worden uitgevoerd. Als basis om een object te maken kan een bestaande vorm dienen, die op verschillende manieren kan worden "gekopieerd". Ook nieuwe beelden kunnen worden gemaakt, door van was of klei een model te maken.

Gerelateerd aan het casten is het zogeheten "pâte-de-verre", het smelten van fijn vergruisd glas aan de binnenwand van een holle vorm, die bijvoorbeeld op basis van gips wordt gemaakt. Zeer arbeidsintentief maar ook heel bijzonder!

 

Vaak worden "echte" producten genomen als basis voor een castingobject. Hiervan kan een afdruk worden gemaakt in een gips-gebaseerd materiaal, wat later als mal dient om met vloeibaar glas te vullen. Soms wordt een mal gemaakt van een zogenaamd uitbrandmodel dwz het origineel wordt verbrand en de overgebleven ruimte wordt gevuld met glas. Ook kan er een model van was worden gebruikt, wat uit de mal wordt gestoomd. Een castingobject is na het stoken vaak ruw en het glas heeft de structuur van de mal overgenomen, dus is nabewerking in de vorm van slijpen en polijsten vaak een tijdrovende bijkomstigheid.