Technieken > Brandschilderen
gebrandschilderde vlinder
Branschilderen is een eeuwenoude techniek die vroeger met name bij kerkramen werd gebruikt. Het is erg arbeidsintensief en er zijn nog maar weinig vakmensen over die er hun specialisme van hebben gemaakt. Bij Studio Scope wordt deze techniek toegepast wanneer een werkstuk er qua stijl "om vraagt".
traditioneel brandschilderwerk

Bij brandschilderen wordt gewerkt met speciale verven, die in het glas worden gebrand in de oven. Daarbij worden alle kleuren apart opgezet en ingebrand, wat het een zeer tijdrovend werk maakt. Contourlijnen wordt aangebracht met een kroontjespen of penseel. Kleuren wordt met behulp van een daskwast aangebracht en na het drogen wordt met diverse gereedschappen de verf weer verwijderd waar deze niet moet zitten. Na elke kleur wordt het glas verwarmd tot 540 - 620 graden. Naast de traditionele toepassing wordt dergelijke verf ook gebruikt om bijvoorbeeld tekst die in dik glas is uitgestraald, van kleur te voorzien.

Oude glas-in-lood panelen bevatten vaak gebrandschilderde stukken. Bij Studio Scope kunt u oude panelen laten restaureren, waarbij gebroken stukjes gebrandschilderd glas kunnen worden gerepareerd ofwel opnieuw worden gemaakt.

 

Brandschilderen begint vaak met het aanbrengen van donkere contourlijnen. Als die zijn ingebrand, kan de eerste kleur worden opgezet. Het hele werkstuk wordt van verf voorzien en met de daskwast geëgaliseerd, waarna overtollige verf wordt verwijderd. Elke kleur wordt apart ingebrand, alvorens een volgende kleur kan worden opgebracht. Dit, plus de moeilijkheidsgraad van het egaal aanbrengen van de verf, maken gebrandschilderd glas een kostbaar bezit.