Glas in lood
Bovenlicht boven deur Spinnenweb in loodFantasiepaneel met een deel fusing

Al eeuwenlang worden ramen gedecoreerd met glas in lood ramen. Vroeger waren dat natuurlijk meestal de kerken, die uitbundige schilderingen lieten maken die in lood werden gezet door vakmensen zoals die vroeger bestonden. In prive-woningen werden later vooral glaspanelen gezet van gekleurde stukken glas in meestal rechthoekige patronen. In de jaren ’70 en ’80 raakte dit ‘uit’ en werden de glas in lood ramen en deuren vaak juist uit de huizen gehaald om plaats te maken voor strakke ruiten, veelal in dubbel glas, wat meer comfort gaf.

Inmiddels is er een kentering in deze afbreuk van het vak gekomen en worden oude panelen volop in ere hersteld en worden er heel veel nieuwe glas-in-lood ramen en deuren gemaakt. Het vak wordt weer gewaardeerd, zij het niet dat het wel een luxe-product is. Want het maken van glas-in-lood ramen is een kostbare aangelegenheid vanwege de vele uren die ermee gemoeid zijn.

Het ambacht is nadrukkelijk ook met zijn tijd meegegaan en bij Studio Scope zijn al tal van panelen naar modern design gerealiseerd. Voor binnenshuis zijn allerlei ontwerpen uitvoerbaar, van spinnenweb tot abstract, en ook is het mogelijk om een combinatie met glasfusing te maken. Glasstukken worden daarbij in de oven bewerkt zodat er wonderlijke variaties met glas in lood kunnen worden gezet. Dergelijke panelen worden meestal in opdracht uitgevoerd, dus klanten hebben de mogelijkheid om zelf met ideeën te komen. In een oriënterend gesprek worden alle mogelijkheden bekeken en kan er een offerte worden afgegeven.

Ook is het mogelijk om glas in lood te laten maken dat in isolatieglas (dubbel glas) wordt gemonteerd. Daarmee is het mogelijk om – zonder verlies aan comfort – toch glas-in-lood ramen aan de buitenkant van huizen en bedrijfspanden te realiseren.

Glas in lood is daarmee overduidelijk een sieraad voor elke woning!

Terug naar index (home)