Glaskunst met glasfusing
Schaal Object LiquidObject Cosmaarde

Glasfusing is een techniek die sinds begin deze eeuw een aanzienlijke toevlucht heeft genomen en kunstobjecten met deze techniek vervaardigd, zijn steeds vaker in galeries en op kunstbeurzen te bewonderen. Ellen maakt vrij werk maar ook worden tal van opdrachten uitgevoerd.

Ellen Prinse is al sinds 2002 actief op dit gebied en heeft de nodige kennis in huis, getuige ook het boek ‘Handboek glasfusing – de techniek in de praktijk’ van haar hand, in 2007 het eerste Nederlandstalige naslagwerk waar veel beginnende maar ook ervaren ‘glasfusers’ hun voordeel mee hebben gedaan.

De weg naar kunstzinnige projecten was aanvankelijk lang maar geïnspireerd door het kunstzinnige milieu en een voorliefde voor vormgeving en natuurlijke materialen ontstonden er meer en meer objecten die de naam ‘kunst’ mochten dragen. De succesvolle exposities en beursdeelnames zijn daarvan het bewijs. Een vaste stijl is niet overduidelijk aanwezig, tenzij de werken in periodes en karakter worden opgesplitst, dan zou je ook kunnen spreken van diverse stijlen.

Organisch is een van de kernwoorden die vaak terug te vinden zijn in glaskunst van Ellen Prinse. Laat het glas zoals het is, speel met het gedrag van het materiaal onder verhitting en er ontstaan objecten zoals de serie ‘Liquid’, die de vloeibaarheid van glas laten zien. Of grote schalen en wandpanelen die hun structuur danken aan de natuurlijke kopieer-eigenschap van vloeibaar glas aan zijn ondergrond. Ruw aan de onderkant, glanzend aan de bovenkant en eenvoudig van kleur en vorm.

Design is de benaming die vaak aan andere objecten wordt gegeven. Objecten waarbij de totale vorm de hoofdrol in een abstracte verbeelding speelt en kleuren het geheel versterken. Objecten die qua afwerking vaak intensief nabewerkt zijn en (enigszins) complex van vorm, vaak gecombineerd met andere materialen.

Opdrachten die worden uitgevoerd zijn van diverse aard, u kunt bijvoorbeeld een wandpaneel, schaal, grafmonument, klok of iets heel anders laten maken, Ellen Prinse staat open voor elke uitdaging. De opdrachtgever kan een deel van de inspiratie of ontwerp zelf aanleveren, waarbij een zo goed mogelijk beeld wordt gegeven van het te verwachten resultaat. Want glasfusing blijft een boeiend spel met eigenzinnig materiaal, dus er blijven altijd elementen die u – in positieve zin – zullen verrassen!.

Volg de activiteiten van het atelier op de Facebook-pagina